Szanowni Mieszkańcy,
Kompostowanie to najlepszy sposób, żeby uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.
Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci. Jeśli trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia. Kompost jest źródłem naturalnego, darmowego nawozu, który możemy wykorzystać do użyźnienia gleby w ogrodzie czy w doniczkach. Wykorzystując go nie trzeba stosować odzieży ochronnej i przestrzegać okresu karencji.
Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni, przy dodatnich temperaturach.
W czym kompostować ?
Kompostownik drewniany - można wykonać z desek lub okorowanych i zaimpregnowanych belek. Zaczynamy od wkopania w ziemię czterech elementów narożnych, po czym na przemian układamy deski poziome. Między deskami należy pozostawić wąskie szpary, aby zapewnić odpowiednią wentylację, niezbędną do powstawania kompostu.
Kompostownik z tworzyw sztucznych –najprostszym rozwiązaniem jest gotowy kompostownik
z tworzyw sztucznych, który możemy kupić.
Co wrzucamy do kompostownika ?
Do kompostownika wrzucamy: obierki owoców i warzyw, opadłe owoce, resztki roślinne, skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, chwasty bez nasion, liście, skoszoną trawę, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, serwetki, tektura, gazety czarno - białe itp.), a także słomę i siano, muł z sadzawki, możemy dołożyć też trochę dżdżownic, żeby przyspieszyć procesy rozkładu materii organicznej.
Nie wrzucamy do kompostownika: mięsnych odpadów kuchennych, kości, ryb, zainfekowanych roślin ogrodowych, skórek owoców cytrusowych i bananów (traktowanych preparatami chemicznymi), perzu, liści dębu, olchy i orzecha włoskiego – ze względu na garbniki i hamujące rozwój innych organizmów – ani igieł i pędów cisa, bo zawierają trujący alkaloid - taksynę.
Dojrzały kompost ma jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi. Można go bez ograniczeń wykorzystywać do użyźniania gleby. Stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem ani zatruciem środowiska, jak to może mieć miejsce w przypadku nawozów sztucznych czy obornika. Dzięki stosowaniu kompostu uboga w składniki odżywcze i mineralne gleba staje się żyzna, bogata w humus i urodzajna, a my możemy cieszyć się jej plonami.
Gdzie usytuować kompostownik ?
Odległości, które należy zachować przy wyborze miejsca na kompostownik określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2019 r., poz. 1065):
Odległości kompostowników o pojemności powyżej 10 m ³ do 50 m³ powinny wynosić co najmniej: 1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz do magazynów produktów spożywczych –30 m;
2) od granicy działki sąsiedniej –7,5 m;
3) od linii rozgraniczającej drogi (ulicy) lub ciągu pieszego –10 m.
Odległości kompostowników o pojemności powyżej 50 m³ od budynków przeznaczonych na pobyt ludzi należy przyjmować zgodnie ze wskazaniem ekspertyzy technicznej, przyjętej przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić –licząc od osi studni –co najmniej: do kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń –15m.
Jak zaczynamy kompostowanie odpadów?
Pierwsza warstwa – drenażowa składająca się z pociętych gałęzi i gałązek.
Druga warstwa – słoma, torf, ziemia ogrodowa (np. darń), muł z sadzawki lub reszta starego kompostu.
Trzecia warstwa – kompostowane odpady - dodajemy obierki owoców i warzyw, opadłe owoce, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, serwetki, tektura, gazety czarno - białe itp.), gałązki żywopłotów, chwasty bez nasion od czasu do czasu należy dołożyć skoszoną trawę, liście, rozdrobnione odpady kuchenne, czy popiół
z kominka. Odpady kuchenne powinny być rozdrobnione i przekładane ziemią, torfem, mułem
z sadzawki lub odpadami z ogrodu.
Od czasu do czasu przerzucamy materiał w pryzmie by zapewnić dostęp powietrza. Przyspiesza to proces kompostowania. Odpadów nie należy ubijać. Jeśli z kompostowanej pryzmy z kompostownika zaczną się wydzielać nieprzyjemne zapachy to znak, że trwają w niej procesy gnilne i należy ją przewietrzyć.
Gdy kompost przestaje wydzielać ciepło, staje się suchy, brązowy i sypki, po wzięciu do ręki nie brudzi palców oraz ma zapach przypominający woń ściółki leśnej, jest gotowy do zastosowania
w ogrodzie.
Zwolnienie w części z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi dla kompostujących
Zgodnie z Uchwałą nr XXIV.9.2021 Rady Gminy Wieniawa z dnia 25 lutego 2021 r. w sprawie metody ustalania opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, stawki opłaty oraz zwolnienia w części z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi właścicieli nieruchomości zabudowanych budynkami mieszkalnymi jednorodzinnymi kompostujących bioodpady stanowiące odpady komunalne w kompostowniku przydomowym właściciele nieruchomości zabudowanych budynkami jednorodzinnymi kompostujący bioodpady stanowiące odpady komunalne w kompostowniku przydomowym, mogą liczyć na zwolnienie w części z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi 1 zł miesięcznie od obowiązującej opłaty. Informację dotyczącą posiadania kompostownika przydomowego i kompostowania w nim bioodpadów właściciel nieruchomości wskazuje w deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W przypadku stwierdzenia, że właściciel nieruchomości: nie posiada kompostownika przydomowego lub nie kompostuje w nim bioodpadów, w drodze decyzji traci prawo do zwolnienia od pierwszego dnia miesiąca, w którym stwierdzono wystąpienie co najmniej jednej
z przesłanek. Ponowne skorzystanie ze zwolnienia może nastąpić nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy od dnia, w którym decyzja o utracie prawa do tego zwolnienia stała się ostateczna, i wymaga złożenia nowej deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.
Urząd Gminy w Wieniawie
ul. Kochanowskiego 88, 26-432 Wieniawa
tel. 48 673 00 01
fax. 48 377 73 07
e-mail: sekretariat@gminawieniawa.pl