Wróć na początek strony Alt+0
Przejdź do wyszukiwarki Alt+1
Przejdź do treści głównej Alt+2
Przejdź do danych kontaktowych Alt+3
Przejdź do menu górnego Alt+4
Przejdź do menu lewego Alt+5
Przejdź do menu prawego Alt+6
Przejdź do menu bocznego Alt+8
Przejdź do mapy serwisu Alt+9

Aktualności

 
2021-03-24 15:42

Informacja o kompostowaniu odpadów

Szanowni Mieszkańcy,

Kompostowanie to najlepszy sposób, żeby uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.

Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci. Jeśli trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia. Kompost jest źródłem naturalnego, darmowego nawozu, który możemy wykorzystać do użyźnienia gleby w ogrodzie czy w doniczkach. Wykorzystując go nie trzeba stosować odzieży ochronnej i przestrzegać okresu karencji.

Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni, przy dodatnich temperaturach.

W czym kompostować ?

Kompostownik drewniany - można wykonać z desek lub okorowanych i zaimpregnowanych belek. Zaczynamy od wkopania w ziemię czterech elementów narożnych, po czym na przemian układamy deski poziome. Między deskami należy pozostawić wąskie szpary, aby zapewnić odpowiednią wentylację, niezbędną do powstawania kompostu.

Kompostownik z tworzyw sztucznych –najprostszym rozwiązaniem jest gotowy kompostownik
z tworzyw sztucznych, który możemy kupić.

Co wrzucamy do kompostownika ?

Do kompostownika wrzucamy: obierki owoców i warzyw, opadłe owoce, resztki roślinne, skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, chwasty bez nasion, liście, skoszoną trawę, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, serwetki, tektura, gazety czarno - białe itp.), a także słomę i siano, muł z sadzawki, możemy dołożyć też trochę dżdżownic, żeby przyspieszyć procesy rozkładu materii organicznej.

 Nie wrzucamy do kompostownika: mięsnych odpadów kuchennych, kości, ryb, zainfekowanych roślin ogrodowych, skórek owoców cytrusowych i bananów (traktowanych preparatami chemicznymi), perzu, liści dębu, olchy i orzecha włoskiego – ze względu na garbniki i hamujące rozwój innych organizmów – ani igieł i pędów cisa, bo zawierają trujący alkaloid - taksynę.
         Dojrzały kompost ma jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi. Można go bez ograniczeń wykorzystywać do użyźniania gleby. Stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem ani zatruciem środowiska, jak to może mieć miejsce w przypadku nawozów sztucznych czy obornika. Dzięki stosowaniu kompostu uboga w składniki odżywcze i mineralne gleba staje się żyzna, bogata w humus i urodzajna, a my możemy cieszyć się jej plonami.

Gdzie usytuować kompostownik ?

Odległości, które należy zachować przy wyborze miejsca na kompostownik określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2019 r., poz. 1065):

Odległości kompostowników o pojemności powyżej 10 m ³ do 50 m³  powinny wynosić co najmniej: 1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz do magazynów produktów spożywczych –30 m;

2)  od granicy działki sąsiedniej –7,5 m;

3)  od linii rozgraniczającej drogi (ulicy) lub ciągu pieszego –10 m.

Odległości kompostowników o pojemności powyżej 50 m³ od budynków przeznaczonych na pobyt ludzi należy przyjmować zgodnie ze wskazaniem ekspertyzy technicznej, przyjętej przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić –licząc od osi studni –co najmniej: do kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń –15m.

Jak zaczynamy kompostowanie odpadów?

  1. Wybieramy miejsce. Idealne miejsce do kompostowania musi być suche, zaciemnione. Podłoże musi być przepuszczalne, aby odprowadzać nadmiar wody, aby zapobiec gniciu odpadów. Pamiętajmy również, aby nie lokalizować kompostownika przy granicy z sąsiednią nieruchomością !
  2. Układamy warstwy

Pierwsza warstwa – drenażowa składająca się z pociętych gałęzi i gałązek.

Druga warstwa – słoma, torf, ziemia ogrodowa (np. darń), muł z sadzawki lub reszta starego kompostu.

Trzecia warstwa – kompostowane odpady - dodajemy obierki owoców i warzyw, opadłe owoce, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, serwetki, tektura, gazety czarno - białe itp.), gałązki żywopłotów, chwasty bez nasion od czasu do czasu należy dołożyć skoszoną trawę, liście, rozdrobnione odpady kuchenne, czy popiół
z kominka. Odpady kuchenne powinny być rozdrobnione i przekładane ziemią, torfem, mułem
z sadzawki lub odpadami z ogrodu.

  1. Zraszamy pryzmę w kompostowniku.

    Kompostowana pryzma powinna być wilgotna. Jednak nie za mokra. Powinna mieć konsystencję wilgotnej gąbki.

  2. Zapewniamy dostęp powietrza

Od czasu do czasu przerzucamy materiał w pryzmie by zapewnić dostęp powietrza. Przyspiesza to proces kompostowania. Odpadów nie należy ubijać. Jeśli z kompostowanej pryzmy z kompostownika zaczną się wydzielać nieprzyjemne zapachy to znak, że trwają w niej procesy gnilne i należy ją przewietrzyć.

  1. Czekamy na kompost

Gdy kompost przestaje wydzielać ciepło, staje się suchy, brązowy i sypki, po wzięciu do ręki nie brudzi palców oraz ma zapach przypominający woń ściółki leśnej, jest gotowy do zastosowania
w ogrodzie.

Zwolnienie w części z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi dla kompostujących

Zgodnie z Uchwałą nr XXIV.9.2021 Rady Gminy Wieniawa z dnia 25 lutego 2021 r. w sprawie metody ustalania opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, stawki opłaty oraz zwolnienia w części z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi właścicieli nieruchomości zabudowanych budynkami mieszkalnymi jednorodzinnymi kompostujących bioodpady stanowiące odpady komunalne w kompostowniku przydomowym  właściciele nieruchomości zabudowanych budynkami jednorodzinnymi kompostujący bioodpady stanowiące odpady komunalne w kompostowniku przydomowym, mogą liczyć na zwolnienie w części z opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi 1 zł miesięcznie od obowiązującej opłaty. Informację dotyczącą posiadania kompostownika przydomowego i kompostowania w nim bioodpadów właściciel nieruchomości wskazuje w deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W przypadku stwierdzenia, że właściciel nieruchomości: nie posiada kompostownika przydomowego lub nie kompostuje w nim bioodpadów, w drodze decyzji traci prawo do zwolnienia od pierwszego dnia miesiąca, w którym stwierdzono wystąpienie co najmniej jednej
z przesłanek. Ponowne skorzystanie ze zwolnienia może nastąpić nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy od dnia, w którym decyzja o utracie prawa do tego zwolnienia stała się ostateczna, i wymaga złożenia nowej deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

Anita Włodarczyk
 

Dane kontaktowe

Urząd Gminy w Wieniawie
ul. Kochanowskiego 88, 26-432 Wieniawa

tel. 48 673 00 01
fax. 48 377 73 07
e-mail: sekretariat@gminawieniawa.pl

Godziny urzędowania

  • Poniedziałek: 7.30-17.00
  • Wtorek-Czwartek: 7.30-15.30
  • Piątek: 7.30-14.00
projekt i hosting: INTERmedi@ zarządzane przez: CMS - SPI
Zamknij pasek info24 Zatrzymaj pasek info24 Uruchom pasek info24
Witamy na stronie internetowej Gminy Wieniawa     |     Serwis dla przedsiębiorcy     |     Kursy walut     |     Giełda     |     Pogoda-Wieniawa     |     
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.