Wróć na początek strony Alt+0
Przejdź do wyszukiwarki Alt+1
Przejdź do treści głównej Alt+2
Przejdź do danych kontaktowych Alt+3
Przejdź do menu górnego Alt+4
Przejdź do menu lewego Alt+5
Przejdź do menu prawego Alt+6
Przejdź do menu bocznego Alt+8
Przejdź do mapy serwisu Alt+9

Aktualności

 
2018-03-30

Ser Skrzynecki z wyróżnieniem w konkursie na najlepsze produkty i potrawy LGD

Wytwarzany naturalną, domową kozi ser twarogowy z dodatkiem czosnku, koperku lub rzodkiewki, wspaniały wyrób z gospodarstwa Pani Grażyny Połczyńskiej ze Skrzynna, z wyróżnieniem w konkursie na najlepsze produkty i potrawy LGD. Ser twarogowy ma zapach mleka i warzyw i jest serem dającym się smarować. Serdecznie gratulujemy wyróżnienia!

Kozy własnej hodowli wypasane są na okolicznych łąkach, czasem jedzą wytłoki z jabłek przywożonych z Gospodarstwa Sadowniczego Moniki i Tomasza Bankiewiczów. Udój następuje codziennie wieczorem, mleko jest zlewane i cedzone przez sito, następnie schładzane. Już schłodzone jest podgrzewane do temperatury ok. 40 stopni w celu „owarzenia”. Już owarzone jest znowu schładzane i zlewane na sito do osączenia. Po osączeniu mamy gotowy do spożycia kozi biały ser twarogowy.

Pani Grażyna prowadzeniu gospodarstwa poświęciła się będąc już na emeryturze. Wspólnie z mężem hodują kozy i krowy. Ser Pani Grażyna wytwarza od 12 lat, wcześniej był wytwarzany przez mamę i babcię w jej rodzinie. To właśnie babcia przekazała Pani Grażynie tajniki wytwarzania sera koziego, oraz opowiadała o jego wartościach odżywczych. W okolicy Skrzynna produkcja serów znana jest od bardzo dawna, choć na początku to były sery z mleka krowiego. Dziś, gdy społeczeństwo zaczęło się bogacić i wszystko można kupić w sklepie, coraz mniej gospodarstw hoduje bydło i wytwarza sery metodą domową. Koza kojarzona kiedyś z ubóstwem dziś wraca do łask. Przyczynia się do tego m.in.coraz większa świadomość nt. wartości odżywczych koziego mleka.

Tłuszcz zawarty w mleku nie przyczynia się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu, a wręcz przeciwnie ma wpływ na produkcję tego „dobrego”. W kozim mleku jest bardzo dużo białka i można podawać je dzieciom ze skazą białkową.


Żródło:

http://www.razemdlaradomki.pl/news-pl-325

 

Dane kontaktowe

Urząd Gminy w Wieniawie
ul. Kochanowskiego 88, 26-432 Wieniawa

tel. 48 673 00 01
fax. 48 377 73 07
e-mail: sekretariat@gminawieniawa.pl

Godziny urzędowania

  • Poniedziałek: 7.30-17.00
  • Wtorek-Czwartek: 7.30-15.30
  • Piątek: 7.30-14.00
projekt i hosting: INTERmedi@ zarządzane przez: CMS - SPI
Zamknij pasek info24 Zatrzymaj pasek info24 Uruchom pasek info24
Witamy na stronie internetowej Gminy Wieniawa     |     Serwis dla przedsiębiorcy     |     Kursy walut     |     Giełda     |     Pogoda-Wieniawa     |     
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.